Lohtuhuivit

Neulomalla hyvää mieltä

Anna-Maijan taitavissa käsissä syntyy lohtuhuivi miehelle

Meillä on Annojen joukossa muutamia tosi taitavia neulojia, joiden toimesta syntyy paljon kauniita käsitöitä. Kauden presidentti Kirsi on yksi "neulojista" ja hän ehdotti Kellokosken pastori Sini Honkaselle, että Annat neuloisivat seurakuntaan lahjoitettavaksi lohtuhuiveja. Sini käsitteli asian oman tiiminsä kanssa ja päätös oli myönteinen. 

Merjan neuloma kaunis, lila huivi 

Minulle lohtuhuivi-sana oli terminä aivan uusia. Kirsi kertoi, että pappi voi antaa huivin puolisonsa menettäneelle leskelle, kun puolison kädet eivät enää ole lämmittämässä. Ihana, konkreettinen ele papin lohduttavien sanojen lisäksi.

Lohtuhuivit saivat alkunsa Tampereelta

Kiinnostuin asiasta ja sain selville, että idea huivista on alunperin Tampereen Tuomasyhteisön käsintekijöiden.
Vuonna 2019 seurakuntapastori Minnamaria Tammisalo ojensi muistotilaisuudessa huivin leskelle ja huomasi, että hetki oli merkityksellinen paitsi huivin saajalle myös Minnamarialle itselle ja kaikille läsnä olijoille. Koska hänellä oli sillä hetkellä huiveja jaettavaksi vain pari kappaletta, hän päätti tehdä facebookiin postauksen, jotta löytäisi halukkaita neulojia huiveille. Postauksen näki 37 000 henkilöä ja neulojia löytyi. Sittemmin hän perusti Lohtuhuivien lähettiläät-ryhmän, jossa huivien neulojat jakavat kokemuksia ja myös ohjeita neulomiseen. Ryhmässä on nyt yli 2600 jäsentä! Lohtuhuiveja neulotaan tällä hetkellä ympäri Suomea ja jaetaan monissa seurakunnissa.

Kirsi on käärinyt neulomansa huivit kukan muotoon

Haasteellinen, mutta kaunis huiviohje

Kuuntelin Minnamarian antaman mielenkiintoisen haastattelun Radio 957 ja siitä kävi ilmi, että lohtuhuiviksi valikoituneen Nikolai-huivin puolalaiselta suunnittelijalta on saatu lupa jakaa ohjetta. Kauniin huivin ohje on haasteellinen aloittelijalle ja vaatii sinnikkyyttä kaikkine kavennuksineen ja levennyksineen. Haastattelussa todetaan varsin käytännönläheisesti,  että muitakin malleja voi mainiosti neuloa tähän tarkoitukseen. Monenlaisille ja värisille huiville on paikkansa. Tulipa ilmi, että neulotut villasukat ovat olleet joidenkin leskien toiveena. 
Ehkäpä me aloittelijat löydämme tulevaisuudessa mallin, joka sopii meidän neulottavaksi tai sitten neulomme lohtuvillasukkia, tosin ensin pitää opetella tekemään villasukkien kantapää!

Huiveja valmiina luovutettavaksi

"Neuloja-Annat"

Lohtuhuivien neulominen on tällä kaudella ollut vain muutamien Annojen harrastus. He olevat olleet sitäkin tuotteliaampia. Huiveja on valmiina lähes kaksikymmentä ja lisäksi muutamat villasukat. Ne luovutetaan seurakunnalle sunnuntaina 21.5.

Kuvat: Anni Kulmala, Kirsi Suikkanen ja Merja Gratschew

 

 


Kommentit

Suositut tekstit