Madusha, Annojen kummityttö

Annat ryhtyivät kummiksi vuonna 2018

Lapset saapumassa juhlaan. Madusha keltaisessa asussa.

Annojen kauden 2018-2019 presidentti Soile Niittymäki ehdotti, että Annat ottaisivat kummilapsen leijonien Sri Lankan kummilapsitoimikunnan kautta. Ajatus sai kannatusta ja ryhdyimme tuumasta toimeen.
Annojen kummilapseksi valikoitui 10-vuotias tyttö Madusha, joka harrastaa tanssia, laulua ja lukemista. Nyt Madusha on 13-vuotias.

Yhteydenpito kummilapseen

Kummit voivat pitää lapseen yhteyttä lähettämällä kortteja ja kirjeitä, myöhemmin lapsen iän karttuessa yhteydenpito on  mahdollista sähköpostitse. Kummeille lähetetään koordinaattorien toimesta vuosittain kevätkirje jossa on lapsen kuva, raportit ja kuitti maksuista.
Annat ovat valinneet keskuudestaan yhden henkilön, joka on säännöllisesti yhteydessä Madushaan. Kortteja lähetään ainakin syntymäpäivanä ja vuoden lopussa. Lisäksi on mahdollisuus lähettää koordinaattorien mukana alkuvuodesta kirje ja halutessa pieni summa rahaa. Kummi voi tietysti tehdä lomamatkan Sri Lankaan ja käydä tapaamassa kummilastaan.  

Miten leijonien kummilapsitoiminta käytännössä toimii

Matti Paavola Lions Club Lahdesta on aktiivisesti mukana koordinoimassa leijonien kummilapsitoimintaa ja tuli klubikokoukseemme kertomaan lisää asiasta.
  
Sri Lankan kummilapsiehdokkaiden perheissä on usein isä kuollut ja perheen kuukauden tulot ovat 20-50 euroa.
Vaikka Sri Lankassa on peruskoulu ilmainen,  koulutarvikkeet ja koulupuku tulee hankkia itse ja ilman  niitä kouluun ei voi mennä. Kummien maksama vuosimaksu kattaa pakollisen koulupuvun ja koulutarvikkeet, ravitsevaa ruokaa ja tarvittaessa lääkkeitä ja näin mahdollistaa lapsen koulunkäynnin. Peruskoululaisen vuosimaksu on 130,-, lukiolaisen 190,- ja yliopisto-opiskelijan 370,-.

Hallinnollinen työ vapaaehtoistyönä

Kirjoittajan mieltä lämmittää erityisesti, että kummilapsitoiminnan hallinnollinen työ tehdään vapaaehtoisena lionstyönä ja kummien maksama avustus siirretään lyhentämättömänä kummilapsen koulutusmenoihin. 
Tämän lisäksi Suomen kummilapsityöryhmä tekee mahdollisuuksien mukaan vuosittain omalla kustannuksellaan tarkastusmatkan Sri Lankaan, jossa kaikkien klubien kummilapsitilit- ja tapahtumat tarkistetaan ja vastaanotetaan kummeille lähetettävät kuitit. Viime vuonna ei ollut mahdollista matkustaa ja tarkastukset tehtiin sähköisesti.

Yhteistyö Sri Lankan lionien kanssa

Sri Lankassa toiminnasta vastaa Lions klubien 25 koordinaattoria. Paikalliset klubit järjestävät vuosittain kummilapsille juhlat, jossa lapset esittävät tansseja ja muuta ohjelmaa. He antavat myös esiintymisasut ja kustantavat tanssiopetuksen. Juhlan yhteydessä lapset haastatellaan, koulutodistukset ja raportit käydään läpi ja he saavat koulutarvikekassit.

Kummilapset esittävät ohjelmaa juhlassa

Haluaisitko sinä kummiksi?

Kummiksi voi ryhtyä yksityinen henkilö, työ- tai harrastusporukka, lions-jäsenyyttä ei tarvita. Tärkeää on, että etukäteen tutustuu tarkasti kummilapsitoimintaan ja päättää huolehtia koulutusavustuksesta säännöllisesti. Lisätietoa saat Suomen Lions-liitto ry:n  sivuilta https://www.lions.fi/toiminta/kansainvalinen-toiminta/kansainvaliset-hankkeet/kummilapsitoiminta/
Halutessasi voit ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä kummilapsityöryhmän jäseniin. Heidän yhteystietonsa löytyvät edellä mainituilta sivuilta. 

Tällä hetkellä tilanne Sri Lankassa on vielä koronan vuoksi hankala ja ainakin Madushan koulu oli viimeisen saamamme viestin mukaan suljettu. 
Maasta poistettiin Curfew/hätätila 1.10.2021, mutta rajoituksia on edelleen mm. provinssien välisessä liikkumisessa ja kokoontumisissa. Normaalimpaan ollaan onneksi palaamassa ja maa on avautunut turismille. 


Kuvat Matti Paavola




Kommentit

Suositut tekstit