Annojen kevätretki

 Päivä Lepaan viini- ja puutarhatilalla


Annojen Auli Niemelä on pienen tiimin kanssa vastannut parin vuoden ajan Annojen viihtymisestä lionsharrastuksen parissa. Jotta tuntuu mielekkäältä tehdä palvelu- ja varainkeräysktiviteetteja, on tärkeää, että ryhmässä on hyvä ilmapiiri ja sitä Auli on pystynyt pitämään yllä ja lisäämään. Meillä on ollut monenlaista mukavaa yhdessä tekemistä mm. retkeilyä luonnossa ja monia omakustanteisia mukavia tapahtumia teatterista, korukurssiin ja nyt viimeisimpänä tutustumismatka Lepaalle. 
Blogin ylläpitäjä ei tällä kertaa päässyt matkalle mukaan, mutta onneksi Auli lupautui kirjoittamaan ja valokuvaamaan, mitä kaikkea päivän aikana nähtiin ja koetiin. Ja todellakin, kyllä vaikutti antoisalta retkeltä! Tekstin luettuani ja kuvat katsottuani melkein tunnen magnolian huumaavan tuoksun!
Suurkiitos Auli!
t. Helinä

Magnoliat aloittivat juuri kukintaansa Lepaalla

Lauantaina 6.5. aamu valkeni aurinkoisena ja hieman jo lämpöisempänä verrattuna edellisten päivien pohjoistuulen ja räntäsateiden tuomaan kylmyyteen. Meitä oli 11 Annaa, osalla puolisot mukana sekä ystäviä. Jokelasta ryhmäämme liittyi Jokelan Lions Clubista Mikko Korpinen.

Matka TT-Matkat linja-autolla sujui Hattulaan Lepaan viini-ja puutarhatilalle odottavissa tunnelmissa – mitä päivä meille antaakaan.

Lepaan vanhassa navetassa on idyllinen kahvila ja kauppa. 


Lepaan kartano

Lepaalle saavuttuamme meitä odotti Lepaan kartanon 1930-luvulla rakennettuun kivinavettaan sijoittuvassa kahvio ja kauppa tiloissa viininmaistajaiset maistelulautasen kera. Valmiina kauniisti pöytään katettuna laseissa olivat Hinnonmäen puolikuiva punainen marjaviini. Lepaan Anna, puolimakea vaalea hedelmäviini – viini saa raikkaan makunsa pääraakaaineena käytetystä omenasta. Maun ja aromien täydentämiseksi siihen on lisätty valkoista viinimarjaa. Kolmantena lasissa kimmelsi Lepaan ruusuinen. Se on Lepaan omista ruusukvitteneistä valmistettu, kullankeltainen, täyteläinen ja kukkainen likööri.

Viinimaistiaisten kattaus

Maistelulautaselta löytyi Sairion kermajuustoja ja Lepaan sydäntomaattia. Kolmantena oli tummaa leipää, jonka päällä oli Lepaan hunajaa – uusi ihana makukokemus meille monelle. Kuljettajamme nautiskeli Lepaan Viinimarja limonadia – ”Oli hyvää” – kuten hän totesi.

Annoja ja puolisoita viinimaistiaisissa.

Maistelujen lomassa saimme kuulla myymälävastaava Leenan kertovan meille Lepaasta ja sen tuotteista. Kirkkoviinejä valmistettiin jo 1900-luvun alussa. Puutarhaopisto aloitti toimintansa vuonna 1912. Vuonna 1995 alkoi tilaviinien, siidereiden, liköörien ja tisleiden valmistus. Kesällä 2023 aukeaa olutpanimo. Vuosituotanto on noin 17 000 litraa.

Tutustumiskierroksella kuulimme paljon viinien valmistuksesta

Leena vei meidät tutustumaan tuotantotiloihin. Siellä näimme mm. isoja terästankkeja ja pullotuskoneen. Saimme kuulla, että osa pullotetaan kuitenkin käsipelillä. Tuotannon puolella on kaksi työntekijää. Lepaa toimii Hämeen Instituutin alaisuudessa, joten ajoittain opiskelijoita on tuotanto puolella apuna. Omenaa käytetään viininvalmistukseen n. 10 000 kg vuodessa. Tuotantoa tietysti seuraa tarkasti mm. AVI ja Tulli.

Viinejä tynnyrikypsytyksessä.

Lopuksi pistäydyimme kuohuviinikellarissa, jonka tammitynnyreissä viinit kypsyvät.

Tuotanto kierroksen jälkeen aloitimme tunnin kierroksen Lepaan kartanon mailla. Oppaaksi saimme kotiseutuneuvos Erkki Ulamon. Osaksi kuljimme bussilla, osaksi jalkauduimme. Oppaamme kertoi meille alueen historiasta ja rakennuksista. Erkkiä kuunnellessamme saimme hyvin pian tuntuman siihen, että olemme hyvin merkittävän kulttuuriseudun alueella – Vanajaveden laaksossa. Vanajaveden laakso kaikkiaan on yksi Suomen kansallismaisemista ja arvokasta maisema aluetta. Alue kertoo hämäläisestä luonnosta ja historiasta.

Omenaviljelmä

Tunnin aikana saimme Erkki Ulamolta todella paljon arvokasta ja mielenkiintoista tietoa. Kartanon rakennuksia oli rakennettu 1830-luvulta alkaen.

Keväistä Lepaan puistoa

Luonto ei ollut vielä puhjennut alueella täyteen kukoistukseen mutta voi kuvitella kuinka kaunista kesä tuo tullessaan, kun kasvillisuus herää kukoistukseen. Erkki kertoi ja näytti meille alueen puustoa mm. Japaninmagnoliaa, jossa oli jo pienet kukkanuput ja vieno tuoksu.

Mutta kuka olikaan Lepaan Anna? Taustalla on surullinen rakkaustarina Kalmarin Unionin ajalta, 1400- luvulta sijoittuen Lepaan kartanoon. Tarinalla on useita versioita. Yhteistä kaikille tarinoille on kuitenkin kielletty rakkaus ja Annan surkea loppu. Jos kuljet Lepaan kartanon mailla kirkkaina kuutamo öinä saatat nähdä Annan vaeltamassa huokaillen ja etsimässä kadotettua rakkauttaan. Joskus paikalle rakennettuun tuulimyllyn ikkunoissa on nähty outoja valoilmiöitä tai jopa ihmishahmo.

Tuulimylly liittyy vahvasti Lepaan Annan tarinaan.

Lounaan jälkeen saatoimme tehdä ostoksia tilamyymälästä. Ostoskoriin kertyi viinejä ja muita tuotteita kotiin viemiseksi. Hyvillä mielin, paljon tietoa ja elämyksiä mukana Lepaan viini- ja puutarhatilasta saatoimme lähteä kotimatkalle. Varmasti moni mietti, että Lepaalle voi palata toistekin. Pienen pysähdyksen teimme Hattulan Pyhän Ristin kirkolla. Sisällä emme käyneet – kirkossa oli hääseremonia meneillään.

Minä, Auli Lepaan viinikellarissa.


Kiitos kun luit blogitekstini keväisestä retkestämme! .

terveisin Auli 

Teksti Auli Niemelä

Kuvat Auli Niemelä, Eija Liljavirta ja Kirsi Suikkanen

Kommentit

Suositut tekstit