Nopeaa ja herkullista

 Suussa sulava "Tuulan pitsikakku"


Leivo nopeasti, ilman että  mausta tarvitsee tinkiä! Jos jouluksi on tullut tehtyä aikaa vieviä leivonnaisia, uudeksi vuodeksi voit  poimia ohjeen tästä. Tuulan pitsikakku valmistuu 40 minuutissa! Mikä parasta, valmistusaineet löytyvät lähes joka keittiöstä. Ohje on yksinkertainen ja onnistuminen on taattu. 

Tuula Rinne on yksi Annojen mestarileipureista. Tuulan leipomukset ovat herkullisia ja myyjäisissämme hänen valmistamia kakkuja on aina tarjolla.

Oma kokemukseni pitsikakusta tulee vuosien takaa, olin Annojen Prinsessapäivässä mukana. Menin tapahtumaan suoraan töistä ja sen  jälkeen kotiimme oli heti tulossa vieraita. Keksin ostaa buffetista pitsikakun kahvipöydän tarjottavaksi. Voi mitä ylistystä kakku sai vierailta! Se syötiin viimeistä murua myöten. 

Tuulan resepti on minulla liimattuna tärkeimpien reseptien vihkoon

Myöhemmin pyysin Tuulalta kakun ohjetta ja samalla kuulin sen hauskan tarinan. Pitsikakun reseptistä on monia versioita ja sitä on leivottu vuosikymmeniä, eniten ehkä Pohjanmaalla. Pitsikakun ohjeesta tuli "Tuulan", sillä hän oli kakkua leipoessaan tehnyt vahingossa kuorrutuksen kaksinkertaisena annoksena. Tuliaisiksi viety kakku oli runsaasta kuorrutteesta huolimatta, tai siitä syystä, saanut kehuja ja siksi Tuula on jatkossakin tehnyt kakkuun tupla-annoksen kuorrutusta.😁


Tuulan pitsikakun resepti

Kakkupohja:

2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
75 g voita

Kuorrutus:

2 dl fariinisokeria
6 rkl kermaa
6 rkl voita

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat voilla ja jauhota korppujauholla.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Kuumenna maito kattilassa lähes kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi joukkoon sulamaan.
Lisää jauhot varovasti sekoittaen munavaahtoon ja lopuksi kuuma maito-voi seos. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 30 minuuttia. 

Laita kaikki kuorrutuksen aineet kattilaan ja anna kiehahtaa. Ota kypsä kakku uunista ja kaada kuorrutus tasaisesti kakun päälle. Laita kakku vielä uuniin pariksi minuutiksi.

Ota kakku uunista ja anna jäähtyä rauhassa. Siirrä kakku haaleana tarjoiluvadille.

Kakku on sellaisenaan hyvää, mutta voit halutessasi myös koristella sen eri tavoin. Tuula kertoi, että hän koristelee sen tilanteen mukaan. Syntymäpäiväkakkuun marsipaaniruusuja ja jouluksi marsipaanista voi muovata vaikka muutaman tähden. Minä valitsin tähän keskitalveen jääkarpalot, jotka pyöräytin kevyesti kidesokerissa ja pudottelin rennolla otteella kakun päälle puoliympyrän muotoon. Kun teen kesällä tätä kakkua, laitan tuoreita kirsikoita kakun pintaan kierroksen tai kaksi kun kuorrutus on vielä lämmintä. Tarjoiluhetkellä nostan vielä pöytään kulhollisen kermavaahtoa ja menestys on taattu!

Herkullista uutta vuotta!









Kommentit

Suositut tekstit