Ympäristötaidetta viikonloppukurssilla


Luovaa ja innostunutta tekemistä

 
Viikonloppuna oli odotettu Tuusulan opiston ja Annojen yhdessä järjestämä kurssi, jossa tehtiin ympäristötaidetta Syvälahden taidepolulle.


'Ystävyyden sateenvarjo' sisältää useita elementtejä ja valmituu 4 ystävän voimin.

Kurssille ilmoittautui kaikkiaan 18 henkilöä. Emme tänä vuonna määritelleet teoksille mitään erityistä teemaa, mutta materiaalin toivottiin olevan luonnosta tai kierrätettävää. Huomasimme, että monissa teoksissa käsiteltiin ystävyyttä tavalla tai toisella. Ehkäpä juuri siksi tänä vuonna teoksista suuri osa valmistui pareittain tai ryhmässä - ystävien kesken. 



Teosten suunnittelu käynnissä

Itse pääsin kokemaan kurssin yhteisöllisyyttä ja iloista tunnelmaa, kun kävin aamulla viemässä kurssille suojamateriaaleja. Samalla tarkistettiin, mikä on kunkin teoksen lopullinen nimi.  Joskus työnimet nimittäin vaihtuvat lopullisiksi nimiksi aivan viime hetkellä. Jokainen oli myös kirjoittanut teoksestaan tarinan, mistä tein QR-koodit, jotta polulla kulkijat voivat halutessaan lukea tekijän mietteitä teoksestaan. Koska sain etukäteen työstäessäni QR-koodeja lukea tekstit, kannustan kaikkia avaamaan puhelimen kameralla koodit ja tutustumaan mielenkiintoisiin teksteihin.

'Ystävät ovat kuin tähtiä'

Osa teki teoksensa koulun kuvataideluokassa viikonlopun aikana ja osa kotona. Monesti juuri materiaali tai työn koko sanelee, voiko sitä työstää sisätiloissa. Mietipä vaikka, jos puun kokonaisesta juurakosta työstää teoksen, sen käsittely vaatii voimaa, tilaa ja pesuvettä, joten silloin parhaat työskentelyolosuhteet ovat ulkona. Ympäristötaideteos voi olla osa istutusta ja myös silloin on parasta työskennellä ulkona. Toisaalta on lukematon määrä materiaaleja risuista saveen ja pullonkorkeista tölkkiklipsuihin, joista työstettiin teoksia luokassa. Materiaalien käyttö oli hyvin kekseliästä ja innolla odotan, että näen valmiit työt polulla.

Luonnoksia luokan seinällä


Tässä teoksessa tulee olemaan paljon herkkiä, pieniä yksityiskohtia.

Kurssilla toimi opettajana Arja Sandholm- Kampman. Pyysin myös Arjaa valmistamaan oman teoksen polulle, johon hän iloksemme suostui. Arjan työ on ihana ’väripilkku’, joka auttaa meitä huomaamaan polulta avautuvan ja alati vaihtuvan kauniin maiseman. 



Arjan teos tulee kehystämään kaunista jokimaisemaa.


Syvälahden taidepolku avataan 18.5.2024 klo 11.30. Polulle, joka alkaa joen uimarannalta, voi kävellä seuraten ohjauskylttejä Kellokosken patoalueelta lähtien. Paikalle voi myös saapua Omenalahden kävelysillan kautta, jolloin auton voi jättää ennen kävelysiltaa olevalle hiekkakentälle.


Avajaisissa kesäisiä sävelmiä laulaa Eija Korhonen ja häntä säestää hanurilla Pentti Mäkelä (uimarannan päässä). Mukana menossa on Annojen oma maskottikoira, kaikkien Kamu. Jaamme 50:lle ensimmäiselle polun kiertävälle smoothieita ja suklaapatukoita.


Tervetuloa!


Teksti Helinä Kainulainen

Kuvat Auli Niemelä ja Helinä Kainulainen

Kommentit

Suositut tekstit