Herkuttele gluteenittomalla

Suklaakakku aikuiseen makuun

Meillä kävi joulun välipäivinä aikuisia vieraita, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Halusin leipoa kahvin kanssa tarjottavaksi jotakin yksinkertaista, mutta herkullista. Suklaasta pitävät monet, joten muokkasin parista vanhasta, hyväksi havaitusta ohjeesta gluteenittoman kakun. 

Lopputulos oli onnistunut, koska kakku teki hyvin kauppansa. Leipojan kannalta on plussaa kun tuotteen voi tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Tämä kakku kannattaa tehdä päivä pari ennen tarjoilua, jolloin se ehtii vetäytyä ja maut tasaantuvat.
.
Kakusta riittää helposti syötävää 10 henkilölle.

Kakun resepti

Pohja:

6 keltuiaista
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200g tummaa suklaata
200g voita
1/2 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
130 g mantelijauhetta
2 rkl konjakkia, calvadosta tai rommia
6 valkuaista 

Kostutus:

4 cl konjakkia tmv.
8 cl vahvaa kahvia tai espressoa

Kuorrutus:

200g tummaa suklaata
1/2 dl sokeria
1,25 dl kermaa


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Voitele halkaisijaltaan 22-24 cm tasapohjainen vuoka ja jauhota se mantelijauheella.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

Vatkaa keltuaiset ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi.

Sulata voi ja pilkottu suklaa varovasti paksupohjaisessa kattilassa. Ota kattila pois levyltä ja lisää seokseen mantelijauhe. Seos saa vetäytyä muutaman minuutin.

Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe keskenään.

Sekoita suklaa-voi-mantelijauheseos kevyesti keltuais-sokerivaahtoon.   

Kaada joukkoon konjakki. 

Lisää perunajauhot siivilän läpi. 

Lopuksi lisää valkuaisvaahto varovasti nostellen. 

Kaada taikina vuokaan ja paista 35-40 min. 

Anna kakun jäähtyä n. 30 min. vuoassa. 

Sekoita kahvi ja konjakki keskenään. Tee hammastikulla reikiä kakkuun ja valuta puolet kahviseoksesta kakun pinnalle.

Kumoa kakku lämpimänä leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Valuta loput kostukkeesta kakun pinnalle tekemällä siihen reikiä hammastikulla.

Valmista kuorrutus lämmittämällä kermaa ja sokeria kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Sekoita koko ajan. Ota kattila levyltä ja lisää paloiteltu suklaa joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut täysin. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla kakkukoristeilla, mantelirouheella tai paahdetuilla mantelilastuilla.

Kermavaahto kruunaa suklaisen makuelämyksen.

Vinkkejä:

Mantelijauhe painaa n. 50 g / dl. Itse pidän parempana punnita sen, koska säilytysolosuhteista johtuen tilavuusmitta eivät aina vastaa täsmällisesti painoa.

Minä käytin kakkuun 52%:sta leivontasuklaata. Jos valmistaisin kakun vielä tummemmasta suklaasta, lisäisin silloin kostukkeeseen sokeria.

Mikäli haluaa valmistaa kakun ilman alkoholia, voi mainiosti jättää sen taikinasta pois. Kostutukseen voi käyttää pelkkää kahvia, jonka voi maustaa vaikkapa vaniljasokerilla tai oman maun mukaisella esanssilla. Esansseja löytyy kauppojen leivontahyllystä.

Kermavaahto, jossa on ripaus sokeria, maistuu erinomaisesti suklaakakun kanssa.



Herkullisen suklaisia kahvihetkiä ja hyvää alkanutta vuotta!

toivoo Helinä


Kuvat: Helinä Kainulainen

Kommentit

Suositut tekstit