Kransseja ja sydämiä

 Syysaskartelua lasten ja nuorten hyväksi

Torvijäkälää sammalsydämessä

Taas on se aika vuodesta, kun Annat valmistavat kransseja myyntiin. Alkuperäinen idea oli tehdä pyhäinpäivänä haudalle vietäviä kransseja. Hillitysti, luonnonmateriaaleilla koristellut kranssit sopivat tietysti muuhunkin tarkoitukseen, vaikka omalle terassille tai oveen kiinnitettäväksi. Ulkona kranssit kestävät hyvänä pitkään. 

Yksi viime vuonna kranssin meiltä ostanut henkilö kertoi ensin pitävänsä kranssin esillä sellaisenaan ja adventin aikaan kiertävänsä siihen valonauhan. Toinen ostaja oli vielä pääsiäisen aikaan somistanut tuijakranssin keltaisella nauhalla. Mahtavaa kekseliäisyyttä asiakkailtamme jatkaa kranssin käyttöikää!

Tänä vuonna kranssien myynnistä saamamme tuotto menee alueemme lasten ja nuorten hyväksi. Tuemme mm. yhden päiväkodin vanhempainyhdistystä ksylitolipastillien hankkimisessa. 

Askartelun iloa ja hyötyliikuntaa

Pääasiassa Annojen kranssit tehdään yhdessä talkoilla. Minulle sattui talkoopäivänä muuta menoa ja päätin kantaa korteni kekoon valmistamalla kransseja kotona. Niitä oli tilattu yli 40 kappaletta, joten jokaisen Annan panos on tärkeää.

Tällä kerralla minun askarteluista puuttui mukava Annojen seura. Mielekästä ja vaihtelevaa työ oli silti, joskaan ei ehkä niin tehokasta kuin yhdessä sarjatyönä tehden. 
Materiaalia kerätessä tuli mukavasti hyötyliikuntaa. Jäkälää löytyi pariin kranssiin omalta mökkitontilta, tuijaa kotipihalta ja havuja ja sammalta keräsin veljeni omistamasta metsästä Mäntsälästä. 


Minulle on tärkeää, että kaikki materiaalit ovat luonnosta tai ainakin kierrätettäviä. Kransseihin valmistan pohjan sanomalehdestä, jonka tuen maalarinteipillä tai yksinkertaisesti kiepautan renkaan muutamasta pajunoksasta. 
Koristeet löytyvät myös metsästä tai puutarhasta. Eri puiden kävyt, katajan oksat ja muratti ovat oivia koristeita moniin paikkoihin sopiviin kransseihin. Sammalsydämien koristeluun käytin lisäksi helmiä rikkoontuneista koruista.

Perinteinen havukranssi

Kranssien lisäksi päätin tehdä myyntiin muutaman sammalsydämen, ihan vaan testimielessä tuomaan vaihtelua. Kokeilin hiukan eri tekniikoita ja mielestäni niistä kaikista tuli omalla tavallaan ihan kauniita.

Helpoin tapa on ehkä leikata "kanaverkosta" kaksi sydämen muotoista palaa ja asetella niille tiiviisti sammalta. Sitten vaan palat käännetään vastakkain ja verkko "ommellaan" kiinni ohuella rautalangalla tai kääntämällä pihdeillä verkon päät toistensa lomaan. Pehmeää verkkoa voi vielä muotoilla käsin kauniiseen muotoon. Halutessa sydämen keskiosaan voi laittaa enemmän sammalta tai vaikka sanomalehteä, mikäli haluaa työhön pyöreämpää muotoa.

Verkkoon valmistettu sammalsydän

Ohje sammalsydämeen

Ensimmäiset sammalsydämet olivat jo menneet kaupaksi, joten päätin tehdä niitä lisää uudella tekniikalla. Huomasin nimittäin, että meillä odotti pieni styroxlevy muovikeräykseen viemistä. Levy oli tullut jonkin ostamani laitteen pakkausmateriaalina. Styroxlevy toimi mainiosti tukimateriaalina sammalsydämessä.

Sammalaskartelussa kannattaa työskentelytila suojata muovilla

Piirsin ensin paperille sopivan kokoisen sydämen. Paperimuottia apuna käyttäen leikkasin mattoveitsellä styroxlevystä sydämen. Levy oli noin 3 cm paksu, joten se oli sellaisenaan liian tukeva, jonka takia, edelleen mattoveistä apuna käyttäen leikkasin sen kahtia. Saman asian ajaa jos tekee sydämen paksusta pahvista. Jos valmis sydän asetetaan esille paikkaan, jossa se on alttiina sateelle, niin silloin pahvi on hyvä suojata vaikka muovikelmulla.

Seuraavaksi asettelin hyvän, yhtenäisesti irroitetun sammallevyn tasolle, vihreä puoli alaspäin. Sammalen päälle asettelin styroxsydämen  ja sen päälle edelleen kerroksen sammalta, nyt vihreä puoli ylöspäin. Sammalta kannattaa laittaa alapuolelle reilusti yli styroxin, että se riittää peittämään työn reunat.

Minulle oli jäänyt jostakin käsityöstä hyvin ohutta tummanvihreää villalankaa ja seuraavaksi aloin kiertää sitä varovasti sammalsydämen ympärille, jotta sain kiinnitettyä enimmät sammaleet styroxiin. Tässä vaiheessa on vielä mahdollista lisätä sammalta, mikäli jokin kohta on jäänyt paljaaksi. Samoin kannattaa ottaa ylimääräiset sammaleet pois sydämen yläosasta, jotta muoto tulee sellaiseksi kun on sen halunnut.

Kun kerää sammalta, kannattaa ottaa mahdollisimman vihreitä ja tiheitä lajikkeita ja niin laajoina mattoina kuin mahdollista. Minulla oli mukana laatikko, johon laitoin sammalmatot siten, että ruskeat juuripuolet olivat vastakkain. Näin sammaleet säilyvät puhtaampana ja niitä on miellyttävämpi työstää. Sammaleen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, eli siihen on aina kysyttävä maanomistajan lupa.

Seuraavaksi asettelin osan koristeista paikoilleen. Koristelua varten olin kerännyt metsästä esimerkiksi koivun rungossa kasvavaa karvejäkälää ja sammaloituneista kannoista pieniä kauniita kasvustoja. Varmuuden vuoksi viimeistelin vielä työn kiertämällä ohutta rautalankaa muutaman kierroksen ristiin rastiin sydämen ympärille siten, että koristeet kiinnittyivät samalla. Rautalangan aloitus ja lopetuspää on hyvä jättää sydämen keskelle ylös, jotta voi pyöräyttää niistä pienen ripustuslenkin sydämelle.

Sammalsydämien viimeistely

Lopuksi tein juuttinarusta pienet rusetit ja kiinnitin ne työhön kuumaliimalla. Sitten lisäsin vielä sinne tänne helmiä tuomaan pintaan elävyyttä.







Mukavia askarteluhetkiä luonnonmateriaalien parissa!
 



Kommentit

Suositut tekstit