Taidepolulle uutta katseltavaa kulkijoille

Syvälahden taidepolku Kellokoskella

Taidepolku perustettiin Kellokoskelle Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi keväällä 2017.

Tuolloin Lion Club Kellokoski/Annojen presidenttinä toimi Aila Toivonen, joka haastoi klubilaiset ehdottamaan erilaisia ympäristöprojekteja toteutettavaksi alueellemme. Ehdotuksista tuli valituksi taidepolku, joka on tarkoitus tänä keväänä aktivoida ja elävöittää kolmannen kerran.

Ympäristöteos keväältä 2019

Taidepolun toteutuksen vaiheet 2017

Kuten kaikki projektit Annoilla, myös Syvälahden taidepolun toteutukseen tarvittiin koko klubin yhteistyötä. Lisäksi valittiin neljän henkilön taidepolkutoimikunta, jota sain johtaa. Edelleen muistan lämmöllä sujuvaa yhteistyötä Ailan, Tarjan ja Eevan kanssa. Kiitos siitä vielä näin vuosien jälkeen!


Taidepolkutoimikunta vasemmalta Tarja Hanhilahti, Aila Toivonen, minä ja Eeva Lassander 

Tämän projektin parissa työskentely oli monipuolista ja mielenkiintoista! 
Aivan ensimmäisenä lenkkeilimme puolisoni kanssa kaikki mahdolliset lenkkipolut Kellokoskella. Niistä listasimme plussat ja miinukset, jotka sitten esittelin Annoille. Valituksi tuli Kellokosken uimarannan ja Omenalahden sillan välinen polku, joka kulkee aivan joen tuntumassa ja on jo sellaisenaan kaunis. Polku oli kuitenkin kapea ja isoista korkeuseroista johtuen paikoittain hyvin märkä. 
Seuraavana vaiheena oli ottaa yhteyttä kuntaan ja hakea toimenpidelupaa Taidepolun perustamiselle. Toimenpidelupa myönnettiin ja lisäksi apua polun kunnostukseen. Kunnostus tapahtui järein välinein ja polkuun tuli lisää leveyttä, salaojat kosteisiin paikkoihin ja lopuksi vielä kunnon kerros hiekkaa. Samalla raivattiin vesakoita ja poistettiin muutamia huonokuntoisia puita.

Polun kunnostuksesta vastasi kunta

Me Annat halusimme, että Taidepolku olisi koko kylän yhteinen projekti. Sen vuoksi lähetimme kaikille tuntemillemme yhteisöille, yhdistyksille, kouluille, päiväkodeille jne. kirjeen, jossa kutsuimme heitä ryhmänä tekemään oman ympäristötaideteoksen polulle. 

Marttojen värikäs ja hauska teos 

Ideana oli, että työt ovat käsityönä luonnon- tai kierrätysmateriaalista valmistettuja, eivätkä ne aiheuta vaaraa luonnolle, ihmisille tai eläimille. Projektin tarkoituksena oli yhdessä tekemisen ilo ja yhteisöllisyyden lisääminen, niin projektin suunnittelussa, toteuttamisessa kuin valmiita teoksia katsellessa.

Kellokosken koulun itapäiväkerhon viehättävä teos Metsän hahmot


Kellokosken eläkeläiset ry:n Rakkauden tikapuut

Yhteistyökumppanina projektissa oli Kellokosken yrittäjät ry, joka sponsoroi teoksille kyltityksen. Lions Club Kellokoski avusti meitä kylttien paikoilleen kiinnittämisessä ja Viking Linelta saimme taidepolun avaustapahtumaan huomattavan määrän risteilylahjakortteja ja Ville Viking tuotteita jaettavaksi perheen pienimmille.

Taidepolku avattiin kalastuskauden avajaisten yhteydessä toukokuun lopulla ja teokset kestivät pääosin hyvin kesäkauden. Osasta teoksia voitiin nauttia jopa seuraavina kesinä.

Uudet tuulet 2019

Kierrätysmateriaalista luontoon tehty taide ei ole ikuista ja siksi vuonna 2019 oli aika herättää Taidepolku uuteen loistoon.
Päätimme tuolloin järjestää asiasta kiinnostuneille kurssin, jossa voisi viikonlopun aikana valmistaa taidetta ammattilaisen ohjauksessa. Tuusulan kunnalta saimme korvaamatonta apua kurssin organisoinnissa ja markkinoinnissa kulttuurituottaja Sanna Hokkaselta.

Sanna Hokkanen (vas.) ja Veera Saurama tutustumassa polkuun

Tuusulan kansalaisopiston rehtori suositteli ohjaajaksi taiteilija Veera Sauramaata. Veera otti tehtävän vastaan ja toistakymmentä innokasta henkilöä osallistui hänen ohjaamalleen kurssille. Infoillassa Veera esitteli laajasti ja inspiroivasti ympäristötaidetta maailmalta ja antoi yksilöllisesti vinkkejä osallistujille oman teoksen valmistamiseen. Muutaman viikon kuluttua oli vuorossa viikonlopun mittainen kurssi, joka järjestettiin koulun kuvataideopetuksen tiloissa. Osa kurssilaisista valmisti teoksen kokonaan tai osin omissa tiloissaan.

Ympäristötaidekurssin osallistuja työn touhussa

Kurssi onnistui erinomaisesti ja polulle saatiin kiinnostavia, erilaisilla tekniikoilla ja monipuolisilla luonnonmateriaaleilla valmistettuja kekseliäitä teoksia.

Katriina Tiiran näyttävät risulinnut

'Tänään ruudussa' kekseliäs teos syntyi kahden henkilön yhteistyönä

Nelijalkainen polun kulkija lepää herkän Metsässä asuu viisaus- makrameeteoksen edessä

Mitä saamme nähdä kevätkesällä 2022?

Annojen aktiviteettitoimikunta on  lähettänyt hiljattain kellokoskelaisille yhteisöille kutsun tehdä jälleen ympäristötaidetta Syvälahden taidepolulle meidän kaikkien iloksi.
Taideprojektille on annettu toiveikkaasti nimeksi KORONA EXIT. Tällä kerralla toivomme, että taidetta tehdään niistä unelmista ja suunnitelmista, mitä tulevaisuudelle syntyi koronan aikana. Tai mitä kaipaisit? Mikä toi lohtua pandemian aikana? Näistä ajatuksista on hyvä lähteä rakentamaan ympäristötaideteosta oman yhteisön kanssa.

Palaan blogissa vielä kevään aikana projektin edistymiseen. Tällä hetkellä odotamme innolla, että mahdollisimman moni yhteisö ottaa haasteen vastaan!


Kuvat Jari ja Helinä Kainulainen

Kommentit

Suositut tekstit